Cultuur Turkije

Cultuur Turkije

Cultuur Turkije I n Turkije is naast religie, voetbal erg belangrijk. Het toppunt van het Turks voetbalelftal is het behalen van de derde plaats op het WK 2002. Ook de populariteit van basketbal is in de laatste jaren gestegen. In 2010 organiseerde Turkije het toernooi, Turkije kwam in de finale tegen de Verenigde Staten en verloor. Er zijn verder nog meer sporten waar Turkije om bekend staat, maar het olieworstelen is een grote traditie in Turkije sinds 1361.

Feest en gedenk dagen

De feest- en gedenkdagen van het land staan ook hoog in de prioriteiten. Er word veel aandacht aan besteed. 23 april: Dag van het kind, 19 mei: Jeugd en Sportdag, 30 augustus: Dag van de Overwinning, 29 oktober: Dag van de Republiek en 10 november: Herdenkingsdag Mustafa Kemal Atatürk. Zo zijn er ook Religieuze feestdagen die worden gevierd. De offerfeest en de Suikerfeest.

Diversiteit

Omdat elke regio zijn eigen cultuur heeft, heeft er elk ook zijn eigen instrumenten. Zo kent de Turkse muziek vele stijlen. Zo heeft bijvoorbeeld het traditionele Ottomaanse muziek invloed gehad op de westerse klassiek muziek. Componisten als Haydn, Mozart en Beethoven schreven stukken die geïnspireerd waren door de Ottomaanse marsmuziek. Bekende voorbeelden hiervan zijn Ronda Ala Turca van Mozart en Turkse Mars van Beethoven. Zo is de architectuur in Turkije ook heel erg bijzonder. Door de vele etnische groepen in Turkije, heeft er elk ook zijn eigen architectuur. Er zijn ook nog oude gebouwen van de Romeinen, gebouwen van de Osmanen en religieuze gebouwen.

Terug naar boven