Hoofdstad Turkije

Hoofdstad Turkije

hoofdstad turkije I n de klassieke oudheid heette Ankara "Ancyra", en in een latere periode "Angora", en was de stad bekend om de wol van langharige geiten, de angorageitenwol of mohair. De stad heeft nog veel Romeinse en Byzantijnse resten. De stad is volgens een oude sage door koning Midas gesticht, in de 9e eeuw v.Chr Na 278 v.Chr werd het de hoofdstad van de Galaten en de naar hen genoemde landstreek Galatië.

Korte geschiedenis Ankara

In 621 na Chr werd de stad door de Arabieren ingenomen. Niet lang daarna heroverden de Byzantijnen de stad weer. In de 13e eeuw namen de Turkse Seltsjoeken het bewind over. In 1919 koos Mustafa Kemal (Atatürk) de stad als woonplaats. In 1923 werd Ankara de hoofdstad van de nieuwe republiek Turkije. Ankara, sinds 1923 de hoofdstad van Turkije.

Waarom hoofdstad?

Ankara heeft 5.150.072 inwoners (2014). Hoewel Istanbul de economische centrum van Turkije is, heeft ook Ankara een belangrijk positie. Ankara is als hoofdstad van Turkije gekozen omdat de stad een meer centrale ligging heeft binnen het land. Ankara is het economische en bestuurlijk middelpunt van Turkije. Ankara is bovendien de voorloper van alle Turkse steden als het gaat om moderne architectuur.

Meer over Ankara

Ankara is niet alleen hoofdstad van het land, maar ook van de provincie Ankara. Voordat Ankara de hoofdstad was, had de stad nog maar dertigduizend inwoners. Na de verheffing tot hoofdstad groeide de bevolking heel snel en werd het, na Istanbul en Izmir de op twee na drukste stad. In de loop der jaren heeft Ankara ook Izmir ingehaald en is momenteel de tweede stad van Turkije.

Flora en Fauna

Ankara ligt op Anatolische hoogvlakte. De hoofdstad heeft een steppeklimaat, met koude winters (sneeuw) en droge zomers. Gemiddelde temperatuur in de hoofdstad is 11 °C. De fauna in Ankara is bijzonder. De angora-varianten van verschillende diersoorten vinden allemaal hun oorsprong in de regio van Ankara. Zo heb je bijvoorbeeld: angorakatten, angorakonijnen en angorageiten.

Terug naar boven