Hoofdstad Turkije

De Tukse hoofdstad is Ankara, vaak word er gedacht dat de hoofstad Istanbul is, dit is dus niet waar. De hoofdstad heeft ruim vijf en een half miljoen inwoners en is te vinden in de Turkse provincie met dezelfde naam Ankara.

Bezienswaardigheden Ankara

In Ankara zijn enorm veel bezienswaardigheden te zien, zo zijn er enkele bekende musea bijvoorbeeld Cer Modern, dit is een museum dat over moderne kunst gaat. Het museum is gelegen in het TCDD Cer Atölyeleri, dit is een oude werkplaats voor de Turkse staatsspoorwegen, het is daarmee ook direct de grootste tentoonstellingsruimte van heel Turkije. Ook heeft Ankara vele mooie stadsparken te bieden zo hebben ze de botanische tuin. Ook is er de Atatürk Orman Çiftliği, ook wel de Atatürk boerderij/ dierentuin hier zijn verschillende dingen te doen zo kan je er organische producten eten en de vanzelfsprekend de dieren bezichtigen. Ankara heeft natuurlijk ook verschillende winkelcentrums, ook is de Çıkrıkçılar Yokusu, dit is een winkelcentrum dat van alle markten thuis is.

Verkeer en de infrastructuur Ankara

Omdat de hoofdstad ook een belangrijke bestemming voor vele is wordt het ook doorkruist door vele belangrijke wegen. Zo loopt de O-20, één van de belangrijkste wegen van het land er recht door heen, de snelweg is ongeveer 110km lang en heeft in totaal 4 banen. De stad Ankara heeft ook een luchthaven iets noordelijk van de stad, namelijk luchthaven Esenboğa, de luchthaven is vernoemd naar het plaatsje Esenboğa wat betekend de grote stier. De luchthaven kan jaarlijks 5,7 miljoen mensen op weg helpen. In 2009 kreeg de luchthaven de prijs van beste luchthaven van Europa, deze werd uitgereikt door Airports Council International. Reizen binnen Ankara is enorm makkelijk met het openbare vervoer, zo zijn er verschillende soorten vervoer in de stad. Zo zijn de dolmuş-busjes er, maar ook de normale stadsbussen zijn er, ook is er een tramlijn en als laatste vervoersmiddel is er ook nog een metrolijn.

hoofdstad turkije

Sport in Ankara

De grootste sport in Ankara is overduidelijk voetbal, het leeft daar helemaal en er zijn ook enkele clubs die uitkomen op het hoogste niveaus afkomstig uit Ankara. Maar toch merendeel komt uit op de lagere niveaus in Turkije. Ook heeft Ankara een sporthal waar kunstijs in ligt, dit is namelijk de Ankara Buz Pateni Sarayı hier wordt zowel ijshockey als sport beoefend maar ook gewoon wedstrijd schaatsen. Ook basketbal is een redelijk grote sport in Turkije, deze competitie wordt gesponsord door de grootste Turkse telecom provider namelijk Türk telecom. Ook groten voetbalclubs zoals Fenerbahçe en Galatasaray hebben een basketbal tak.

Klimaat Ankara

De stad Ankara heeft een continentaal steppeklimaat en dat betekend dat het warme zomers en koude winters heeft, ook kunnen de winters erg sneeuwrijk zijn. Ook zijn er grote verschillen wat betreft de tempratuur in verhouding met dag en nacht.