Reisadvies Turkije

De Turkse veiligheidsautoriteiten hebben door een noodtoestand extra bevoegdheden om mensen die verdacht worden staande te houden en/of te volgen. Dit zijn dan ook Nederlanders met een Turkse nationaliteit die tijdens hun verblijf in het land bij het inreizen te maken kunnen krijgen met rechtsvervolging en ondervraging. Bij procedures die te maken hebben met strafrechtelijk kunnen de mensen die worden verdacht in een voorlopige hechtenis gehouden worden. Er is ook een mogelijkheid dat er een uitreisverbod opgelegd wordt. Dit kan gebeuren zonder redenering. Er is ook niet altijd de mogelijkheid om juridische bijstand te kunnen krijgen. Bij problemen kun je altijd terecht bij de consulaat-generaal of de ambassade.

Lokale wetgeving

Het is er in het land Turkije niet toegestaan om het staatslied, het volkslied, de vlag of de Turkse natie te beledigen. Het is ook niet toegestaan geld te vernietigen of te beschadigen. U kunt hiervoor strafrechtelijk vervolgd worden. De overheid van Turkije kan ook tot vervolging overgaan voor uitingen die zijn gedaan buiten het land. De regering van Turkije ziet de Gülen-beweging die religieus is aan als een terroristische organisatie. Mensen die worden verdacht van terrorisme worden dan ook vervolgd. Het is niet toegestaan om spullen die cultuurhistorisch zijn uit Turkije mee te nemen. Dit kunnen stenen en munten zijn en dat is strafbaar.

Gezondheid

In het buitenland kunnen de medische voorzieningen beperkt zijn. Het kan dan zijn dat u geëvacueerd moet worden als u ziek wordt of een bepaald ongeluk krijgt. Dit kan bijvoorbeeld dat u naar Nederland of in een land in de buurt moet worden gestuurd. De kosten hiervoor liggen erg hoog, houd daarom rekening hiermee. Dit kunt u doen door vooraf te raadplegen aan uw reisverzekering voor uw reis. Worden deze soort kosten niet gedekt door de zorgverzekeraar, hou er dan rekening mee om de juiste reisverzekering af te sluiten. Moet u gewoon naar de huisarts in het buitenland? Dan worden de kosten normaal gesproken gedekt door uw basiszorgverzekering.

Verkeersveiligheid

Het is niet veilig om na zonsondergang over de weg te gaan in het Zuidoosten van Turkije. Wees dan ook erg voorzichtig wanneer u zich in het verkeer begeeft, hier moet u overal rekening mee houden. Het rijgedrag van anderen kan erg gevaarlijk zijn. Wanneer u zich in een verkeersongeluk bevind waarbij er iemand doodgaat neemt de politie van Turkije alle betrokkenen die aanwezig zijn in hechtenis. Ook wanneer zij onschuldig zijn bij het ongeluk.

reisadvies turkije

Controles

Er is veel controle in Turkije waarbij er regelmatig verkeerscontroles en identiteitscontroles worden uitgevoerd. Volg dan ook in alle gevallen de instructies van de politie op. Hierbij moet u rekening mee houden dat u dan ook een geldig reisdocument heeft om u zelf te kunnen laten identificeren. Dit kan ook een rijbewijs zijn als dit nodig is. U kunt verschillende alarmnummers bellen als u in nood zit. Voor de politie is dit 155, voor de ambulance is dit 112 en voor de brandweer is dit 110. De criminaliteit in het land is met de landen in Zuid-Europa te vergelijken. In de grote steden is dan ook de kans het meest groots op een terroristische aanslag.